Personligt

Komplex – något vi alla har?

Har du någonsin tänkt: om bara min mage vore plattare, om bara mina bröst var fastare, om bara jag vore lika duktig som min vän, om bara…

Jag tror att vi alla har komplex över någonting. Det kan vara litet eller stort, det kan gälla vårt utseende eller vad vi vill prestera, men det finns där. Tanken på om bara!

Jag har, så vitt jag kan komma ihåg, haft komplex för någonting hos mig själv sedan jag var liten. Då gällde det sådana saker som att jag inte tyckte att jag var lika duktig som min syster på gymnastik, eller att jag inte var lika bra på att rita som mina vänner. Under åren så har komplexen bytts ut och ändrat riktning. Under tonåren avskydde jag mitt hår. Det stod åt alla håll och kanter, var tjockt och självlockigt och vad jag än försökte med så gjorde det precis som det ville ändå. Jag var så avundsjuk på min stora syster som hade tunt lättskött hår som hon kunde klippa i vilken frisyr hon ville. Jag fick ständigt höra ”åh jag önskar att jag hade ditt tjocka hår” och det gjorde mig inte direkt gladare. Det enda jag kunde tänka på var att: ni skulle bara veta hur jobbigt det är!

Den stora frågan är hur man hanterar sina komplex. Låter man sig styras av dem eller tar man tag i komplexen och gör något åt dem?

Jag kommer alltid att ha svårt för hur min kropp ser ut, men jag väljer att inte hänga upp mig på det utan jobbar på att förändra det jag kan göra någonting åt istället för att bara sitta och må dåligt över det. När jag tittar mig i spegeln idag så ser jag inte en överviktig tjej, utan en överviktig tjej som jobbar på att inte vara överviktig längre. Man kan välja att styras av sina komplex eller att accepterar dem.

Jag har lärt mig att leva med mitt hår, det finns inte så mycket att göra åt det och idag skulle jag inte vara jag utan det. Visst det tar 45 minuter att torka med en hårblås men jag gör det sällan. Det får torka av sig självt istället. Visst skulle jag också vilja kippa det i någon snygg frisyr men långt hår fungerar bra det med! Jag kan ju göra en massa olika uppsättningar istället!

Mitt största komplex idag är min mage! Jag har lärt mig att älska mina bristningar, de är ett bevis på att jag burit två mirakel där inne, det är själva skinnet som hänger och fettet som sitter runt magen som jag vill ha bort. Som jag mår lite dåligt av att se. Jag jobbar på det och jag hoppas ha tappat 10 cm i midjemått tills juni i år.

Omfamna dina komplex och inse att du har dem och gör sedan något åt dem eller så kan du gå och må dåligt över dem. Det är ditt val och ingen kan göra det åt dig. Jag har valt att inte låta mina komplex hindra mig längre. Jag älskar den person jag är idag, jag vill bara att det ska bli lite mindre av mig viktmässigt i framtiden!

Jag kanske var ett troll i mitt förra liv? Spretigt, bångstyrigt hår och runda äppelkinder! Jag har lärt mig leva med det 🙂 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.