FamiljenPersonligtVardag

Bröst = sex? Skulle inte tro det va!

Just nu pågår en debatt om amning i det offentliga rummet efter att Expressen publicerat denna artikel.

Servitören/Hovmästaren har gjort fel, det är inget snack om saken och det säger till och med Grand Hotell. Hade han frågat först om hon behövde en servett att lägga över så hade det varit en helt annan sak. Det som gör mig extra förbannad är den efterföljande diskussionen där vissa säger att en ammande kvinna är jämställd med att en man skulle ta fram sin penis och vifta med den på restaurangen. Att ammande kvinnor bara slänger fram brösten mitt under näsan på andra gäster utan att ta hänsyn till dem och att de faktiskt inte vill se nakna bröst när de äter. Undrar om dessa personer skulle bli lika upprörda om en kvinna kom in i en djupt urringad klänning/tröja? Skulle inte tro det va?

Vad är det då som är så provocerande med att amma sitt barn i det offentliga rummet?

De flesta kvinnor sköter detta ytterst diskret utan att behöva gömma sig under filtar, i särskilda amningsrum osv. Det inträffar inte allt för ofta att någon bara hivar upp tröjan och slänger fram bröstet helt naket så att man ser hela härligheten.

De flesta kommentarer jag läst som har problem med offentlig amning hävdar att de inte vill se en kvinnas nakna bröst när de äter osv. Eller de kallar dem inte för bröst utan pattar mm. de sexualiserar brösten. Bröst har inget med sex att göra! Kvinnans bröst är till för att ge näring till sina eventuella barn. Sen att brösten allt mer blivit sexualiserade under årens lopp hör inte hit. De personer som inte kan se längre än näsan räcker borde ta en titt på sig själva innan de börjar uttala sig om ammande kvinnor i offentliga rum. Är barnet hungrigt ger man det mat, oavsett om man ammar eller ger flaska, oavsett om man sitter i en fin restaurang eller hemma i sin soffa. En kvinna med urringning visar mer av sina bröst än en ammande kvinna (i de flesta fall).

Jag har sett bild på vad Anna hade på sig när hon skulle amma sin son på Grand Hotell och jag kan säga att man såg inte någonting av hennes bröst. Kanske en yttepytte bit hud om man tittade noga.

Kanske är det tanken på att bröst kan vara till något annat än att ge njutning, både genom att titta på och greja med hemma i sovrummet, som är problemet hos dem som tycker att offentlig amning inte är ok. Som anser att ammande kvinnor bör sätta sig någon annanstans där de inte syns och hörs eller bör täcka över sig själv och sitt barn om man absolut måste sitta kvar. De som sexualiserar kvinnans bröst kanske inte kan ta till sig det faktum att kvinnobröst är till för att ge näring till våra barn och inte för våra karlar (eller kvinnor) att leka med!

Att amma är vackert och naturligt. Det är inget man ska behöva skämmas för och inget som man ska behöva smussla med att man gör.

Har du problem med att en kvinna ammar på restaurangen där du är eller på caféet etc. gå då någon annanstans. Du har också en valmöjlighet.

Nu har jag framfört mina åsikter gällande amning i det offentliga rummet, vad tycker du?

Namnlös

KK-Sun1

Gissar att de flesta inte skulle be Kim skyla sig om hon kom in på en restaurang för att äta klädd så här!

 

Dela detta inlägg

1 kommentar

 1. Jag blev lika arg som du när jag läste om vad som hänt på Grand Hotell. För djävligt är vad det är.
  Men jag undrar varför du som en del av argumentationen använder påståendet att bröst inte har något med sex att göra? Det kan de visst ha, helt oavsett kulturella föreställningar om bröst så är det en erogen zon för väldigt många kvinnor. Självklart inte just under amningsstunderna, men i andra sammanhang. Inte så konstigt eftersom det är en kroppsdel som innehåller väldigt mycket nervtrådar och är väldigt känslig för beröring hos många kvinnor.
  Varför kan vi inte hålla två tankar i huvudet samtidigt?
  Det är ju amning som inte har någonting med sex att göra!
  Personligen tycker jag det vore tråkigt om vi måste förneka det faktum att brösten är en erogen zon och till stor glädje vid sex för ganska många kvinnor för att kunna stå upp för kvinnors rätt att amma barn i det offentliga rummet.
  Det känns för mig som att tvingas förneka en del av min sexualitet.
  Det väsentliga är ju som sagt att amningen inte har med sex att göra. Det finns ingen motsättning mellan det och att bröst KAN ha med sex att göra vid helt andra situationer. Det viktiga är och var att Annas bröst inte hade ett dyft med sex att göra under anningsstunden på Grand.

  Och så håller jag med dig om att jämförelsen med att detta vore jämförbart med en man som tar fram sin penis och viftar med den är helt sinnessjukt rubbad. Den skulle ha haft en viss relevans om Anna hade slitit av sig tröjan och flashat brösten bara för skojs skull, men nu var det inte så utan det handlade om ett spädbarn som behövde äta och hon visade som du skriver inte ens särskilt mycket av brösten.
  Det finns ingen som helst jämförbar anledning för en man att ta fram sin penis och ”vifta” med den. Det enda jag kan komma på skulle vara om han spillde kaffe, tevatten eller någon annan het vätska på sig själv och därför var tvungen att slita av sig kläderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.