FörfattardrömmarRomanceSkrivprocessenVardag

Juni – nya månad och hej på dig sommar

Det är juni. Och sommar. Äntligen!

Målet var när jag började med råmanuset till den fristående uppföljaren att det skulle vara klart till 1 juni. Så blev inte fallet. Jag har minst 1-2 veckors skrivande kvar men det gör inget. Det får ta den tid det tar. För det blir så jäkla bra!

Eller det känns så just nu iaf. Ni vet ju alla att det kan svänga ganska fort 🙂

Jag lärde mig så otroligt mycket på kommentarerna efter första manuset (det som är ute hos förlag) att jag insett att saker och ting måste få en chans att landa ibland innan jag kan skriva vidare. Karaktärernas personligheter som ett exempel. Istället för att bara skriva på för att bli klar så måste jag stanna upp ibland och fråga är det verkligen så här de skulle reagera? Vad händer om jag vänder på det?

I det första manuset var kommentaren från lektören bla. att mina karaktärer inte var konsekventa i sitt agerande så detta håller jag i bakhuvudet nu när jag skriver manus 2. Även gestaltningen kommer mer naturligt nu och jag hoppas att det ska leda till att jag inte behöver fullt lika många redigeringsomgångar på detta manus som på det första innan jag känner mig säker på att skicka det till en lektör eller testläsare 🙂

I sommar är planen att jobba vidare med Hemligheter små (oavsett hur det går hos förlagen), låta detta manus jag skriver nu vila och påbörja antingen del 3 eller något helt nytt. Jag har en rockstjärna som lockar på mig och även ett historiskt manus som vill bli skrivet 🙂 Vi får se helt enkelt vart inspirationen tar mig 🙂

Vad har ni för planer med ert skrivande under sommaren?

Patience Quotes-747469

Dela detta inlägg

4 kommentarer

 1. Jag hoppas jag ska hinna med mycket i sommar, både råmanus och redigering av befintligt manus. Ser fram emot att följa din skrivsommar 🙂

  1. Det känns som att listan över vad jag vill hinna med bara växer 🙂 Ska bli spännande att följa din skrivsommar också. Vi får peppa varandra så att vi får gjort det vi vill hinna med 🙂
   Kram

 2. Hej! Tittar in här ibland, dock aldrig utan att kommentera – så tänkte att det var dags nu 🙂 Beundransvärt hur du hinner ro ihop både skrivande, jobb och familj. Jag hinner inte med något av det känns det som! Att skriva hemma, speciellt om övriga familjen också är hemma, är helt omöjigt för mig. Hur gör du?!? Lämnar de dig i fred? lycka till med dina manus, med ditt driv kommer det säkert bli kontrakt snart!

  1. Hej!
   Vad roligt att du skrev en rad eller två 🙂
   Oj, tack så jätte mycket. För mig handlar det om att prioritera. På kvällarna kollar jag ytterst sällan på tv (bara måndagar egentligen för då går två serier jag älskar) utan väljer att skriva istället.
   Sen är mina barn såpass stora nu att de är ganska självgående här hemma (de blir 14 och 9 i år). Från det att de kommer hem från skolan och fritids så brukar jag inte se dem förrän det är middag så där får jag 1-2 timmar att skriva på. Söndagar är min skrivdag. Då tar mannen allt som har med hemmet och barnen att göra. Precis som att han får åka iväg och greja i garaget för mig, så får jag tid till att skriva av honom 🙂 Oftast kan jag sitta i vardagsrummet och skriva men ibland stänger jag in mig i sovrummet för att få lugn och ro. Sen är jag ganska bra på att koppla bort min omgivning när jag skriver, både på gott och ont 🙂
   Vi storstädar en gång i veckan, oftast lördagar, så under veckorna är det inte så mycket sådant som behöver fixas. Tvätt startar jag på morgonen och hänger upp på eftermiddagen/kvällen. Jag har hittat små lösningar som ger mig mer tid till skrivandet utan att inkräkta på något annat.
   Jag har även en fördel med att jag driver ett eget företag och jobbar hemifrån, så jag kan ta en hel dag till skrivande ibland om jag jobbar undan på mitt jobb så att jag kan frigöra den tiden.

   Sen har jag inga problem med att skriva fem minuter, göra något annat, komma tillbaka och fortsätta skriva två meningar till osv. Så jag brukar även passa på att skriva när jag lagar mat 😮 Särskilt när jag steker pannkakor som är så tråkigt och tar så lång tid!!

   Prioritera, skriva (inte göra en massa annat på datorn) när man väl har tiden till att skriva och det viktigaste av allt (för mig) när du inte skriver fundera på din story, dina karaktärer, vad som ska hända i nästa scen, dialoger osv. Jag har alltid ett litet anteckningsblock med mig så att jag kan skriva ner stödord och saker jag kommer på för när jag då väl sätter mig och skriver så vet jag vad det är jag vill få ner i dokumentet. Jag behöver inte fundera så mycket då 🙂

   Kanske kan det hjälpa dig att schemalägga din skrivtid? Om du vet om att ikväll ska jag skriva två timmar, då kan du under dagen planera vad det är du ska skriva. Vilken scen, vad som ska hända, början på dialog osv.

   Lycka till med skrivandet och ge inte upp. Det tar tid men om det är skriva du vill göra så skriv. Bara skriv.

   På något sätt kommer mina manus bli böcker, det är jag säker på 🙂

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.