Vardag

Barn i Bil

Barn i Bil

Jag kommer, så länge jag andas, att alltid propagera för att barn ska åka bakåtvänt i bilen så länge det bara går. Detta har blivit något av en hjärtefråga för mig då jag genom mitt förra jobb (jobbade i en barnvagns- och barntillbehörs butik) ofta såg barn som vändes för tidigt, stolar som inte var riktigt monterade osv. En gång tipsade vi till och med polisen om en familj som hade sin 1-åring framåtvänd i ett babyskydd i bilen.

Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag ser föräldrar som vänder sina barn trots att det är på tok för tidigt. Det finns ingen magisk ålder där det är ok att sätta barnen i en framåtvänd bilstol. När barnen vuxit ur den rymligaste bakåtvända bilstolen på marknaden, ja då kan man vända dem. Bara för att barnet vuxit ur den bakåtvända stolen de har just då betyder ju inte att barnet inte ryms i en annan stol.

Allt för ofta stötte man på föräldrar som kom in och skulle köpa en bältesstol till sitt barn, för barnet har precis fyllt fyra och då får man ju vända dem. Klart att man får, men bara för att man får betyder inte det att det är det rätta att göra. Rekommendationen är att barn ska åka bakåtvänt till minst 4 år eller tills bilbarnstolen är urvuxen.  Frågade man dem om vad de hade för stol i dagsläget och om barnet hade vuxit ur den så fick man oftast svaret att nej men hen är ju fyra år nu. Sen finns det de föräldrar som lyssnar när man förklarar varför barnen ska åka bakåtvända så länge som möjligt och faktiskt tar till sig informationen och köper en ny, rymligare, bakåtvänd stol. Tyvärr är de inte så många.

Jag upplever att föräldrar idag blir förvånade när man berättar hur länge barnen faktiskt ska åka i ”för åldern anpassad bilbarnstol”. Helst tills de är 12 år eller 136 cm. Fast även där finns inga magiska nummer. Prinsen är 10 år och 137 cm lång. Han är den enda i sin klass som fortfarande sitter på bälteskudde. Och han får absolut inte sitta fram. Krockkuddarna är gjorda för en person som är 180 cm lång och testas för att klara att inte skada personer som är 150 cm långa. Men är man kortare än så utgör krockkudden en fara. Då kan ni tänka er knuten i magen jag fick när jag såg en 2-åring sitta i en framåtvänd Akta Graco Cosmic Comfort…i framsätet. Tyvärr kunde jag inte knacka på och fråga vad de tänkte med då vi stod i ett rödljus. Eller när min kollega berättade att hon hade sett en pappa ställa in sittdelen på vagnen i bilsätet, med barnet i. Hon gick fram och frågade vad de höll på med!

Tyvärr får inte barnen själva välja att åka säkert, det är förälderns ansvar och som med sitt medvetna val väljer att riskerar sitt barns liv eller inte.

Grodan åkte bakåtvänt tills han var strax över 5 år. Sen bytte vi till en framåtvänd bältesstol med bra sidokrockskydd och stöd för huvudet.

Om man har frågor och funderingar kring detta med bilbarnstolar så kan man gå in här http://www.sakerhetsbutiken.se/fraga-dr-bob och ställa sina frågor! Robert Bell som svarar har en otrolig kunskap om bilbarnstolar. Det finns även en helt suverän blogg om bilbarnstolar som ni hittar här http://bloggen.fi/bilstolslotsen/

Iphone 133Grodan i en Britax Multi-tech nyss fyllda 5 år.

IMG_0056

Prinsen i en Britax Kid plus. På bilden är han 9½ år  och 135 cm.  

*Uppdatering 25/11-13 I dag sitter Grodan i en Britax Kid plus i baksätet och Prinsen sitter på en bälteskudde då han växt ur ryggstödet på bältesstolen. Även han sitter i baksätet på bilen.*

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.